بررسی راهکارهای نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده
اولين نشست همانديشي "راهكارهاي عملياتي نوسازي مسكن در بافتهاي فرسوده و ناكارآمد شهري» صبح روز چهارشنبه ١٤٠٣/٧/١١ در محل سالن اجتماعات شركت بازآفريني شهري برگزار شد.
به گزارش عصرسازندگان، اولین نشست هماندیشی “راهکارهای عملیاتی نمودن نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری، موضوع ماده ۵۲ قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران” با موضوع “تبیین بندهای ششگانه ماده ۵۲ قانون برنامه هفتم بهعنوان یک بسته عملیاتی هم پیوند” با حضور رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری، مدیر گروه عمران مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، عضو هـیئت علمی دانشگاه امیرکبیر و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، تعدادی از اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، تعدادی از مدیران کل راه و شهرسازی استانها، سازمانهای تابعه و ستاد وزارت راه و شهرسازی، صاحب نظران، دستاندرکاران و علاقهمندان حوزه معماری و شهرسازی در صبح روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۷/۱۱ در محل سالن اجتماعات شرکت بازآفرینی شهری برگزار شد.
در این نشست تخصصی محمد آیینی؛ معاون وزیر و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری با اشاره به وضعیت اقتصادی عموم ساکنین در بافتهای فرسوده کشور درحالی از عدم تمایل سازندگان، انبوهسازان و شرکتهای پیمانکار در خصوص بازسازی اینگونه مناطق سخن گفت و خواستار مشارکت جدی و مستمر تمامی دست اندرکاران، سرمایهگذاران و توسعهگران در راستای شکوفایی حوزه بازآفرینی شهری شد که سازندگان و انبوه سازان آماده همکاری کامل در نوسازی بافتهای فرسوده هستند اما بحثهای شهرسازی و بروکراسی اداری وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی و شهرداری تهران از مواردی هستند که دست سازندگان را بستهاند. ساختارهای حاکم بر نظام اداری به شدت تیره و تار است؛ بروکراسی فعلی بسیار پردستانداز و پر افتوخیز است و پیچ و خمهای غیرمنطقی صنعت ساختمان را احاطه کرده است. سازندهها یک تنه در میدان شهرسازی با شهرداری و در حوزه اقتصاد با دولت درحال جنگند.
در حال حاضر سازندگان مشکلی در رابطه با تولید مسکن و سرمایه گذاری کلان در بافت فرسوده ندارند و گره این مشکل به راحتی توسط دولت باز میشود، اما عزمی در این خصوص مشاهده نمیشود.
در ادامه اقبال شاکری؛ عضو هیئت علمی دانشگاه امیر کبیر و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی نیز به نحوه تصویب ماده ۵۲ قانون برنامه هفتم در کمیسیون های تخصصی و صحن علنی مجلس شورای اسلامی پرداخت و با اشاره به ظرفیتهای قانونی ایجاد شده در قالب ماده ۵۲ قانون برنامه پنج ساله هفتم، خواستار تغییر و تحول جدی در پهنه بازآفرینی شهری بهویژه در کلان شهرهای با مشارکت علمی و اجرایی تمامی نقش آفرینان این حوزه، شد.
علی فرنام؛ مدیر گروه عمران مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، ضمن تشکر از برگزاری این نشست تخصصی و مطالعات و پژوهشهای انجام شده حوزه بازآفرینی شهری در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی خواستار مشارکت تمامی مراکز پژوهشی و تحقیقات کاربردی درجهت شناسایی روشهای جدید برای تحول اساسی در حوزه بافت فرسوده و بازآفرینی شهری شد.
همچنین، سعیده زرآبادی؛ رئیس دانشکده هنر و معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، به تبیین شرایط مختلف بافتهای فرسوده در مناطق و استان مختلف کشور پرداخت و با اشاره به تمهیدات دیده شده در قانون جهش تولید مسکن در خصوص بافتهای فرسوده، موضوع اصلی در این زمینه را، تقدم توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی در این زمینه دانست، بهطوری که توجه ویژه به آن را درجهت تدوین برنامههای عملیاتی در این زمینه ضروری ارزیابی کرد.
در پایان محمدمهدی حیدری؛ رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ضمن اشاره به تکالیف پیشبینی شده در ماده ۵۲ قانون برنامه پنج ساله هفتم برای مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، به اقدامات ارزنده این مرکز در خصوص شناسایی ساختمانهای ناایمن و پرخطر عمومی و دستگاههای اجرایی در کلان شهرها با همکاری وزارت کشور، استانداریها، شهرداریها و ادارات کل راه و شهرسازی استانها اشاره کرد.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی استفاده از فناوریهای نوین و صنعتیسازی در متحول شدن مقوله بازآفرینی شهری بسیار راهگشا دانست.
وی دانش فنی کشور را در حوزه فناوریهای نوین ساخت و نیروی مجرب و متخصص مطلوب ارزیابی کرد، لیکن نبود مدلهای تأمین مالی مؤثر متناسب با صنعتیسازی را، حلقه مفقوده این فرایند در تسریع و ارتقا کیفیت ساختوساز به ویژه در حوزه بازآفرینی شهری معرفی کرد. (مسالهای که با توان و سرمایه انبوهسازان قابل توجیه است.)