آینده ساختوساز روشن است
رئیس اتحادیه املاک مشهد معتقد است، نگاه سرمایهای به مسکن کاهش پیدا کرده است که این برای سفتهبازان، حاوی خبر خوشحالکنندهای نیست اما اگر این مسیر همچنان ادامه پیدا کند و شرایط بازار، حفظ شود، بر خلاف نظر بسیاری، چشم انداز روشنی را در بازار مسکن به وجود میآورد.
روایتی از بازار مسکن؛
به گزارش عصرسازندگان، چند روز پیش رئیس اتحادیه املاک مشهد در یک گفتگوی رسانهای بر این موضوع تاکید کرده که نگاه سرمایهای به مسکن کاهش پیدا کرده است. او برای استدلال این گزاره به این امر استناد کرده بود که چون جذابیت بازار مسکن برای سرمایهگذاری، کاهش پیدا کرده است، صاحبان سرمایه نیز از بازار مسکن دوری میکنند. دلیل این امر به طور طبیعی این است که اهل سرمایه، دنبال مسیر کوتاهی میگردند که بتواتد به بازاری ختم شود که در نهایت از قِبَل آن، سود بیشتری کسب کند. به همین دلیل وقتی بازار مسکن در رکود باشد، و سود دهی آن روز به روز، کاهش پیدا کند، هیچ دلیلی وجود ندارد تا صاحبان سرمایه، سرمایه خود را به بازار بدون جذابیت یا کم جذابیت مسکن گسیل کنند. مطابق قاعده اقتصاد، آنها بازارهایی را دنبال خواهند کرد که نسبت سود به میزان سرمایهگذاری، افزون از بازار مسکن باشد. این منطق بازار و سرمایهگذاری است و حوزه اقتصاد در تمام دنیا از این قاعده و منطق، پیروی میکند.
چشمانداز آینده بازار
آنچه رئیس اتحادیه املاک مشهد گفته است هر چند برای سفتهبازان، حاوی خبر خوشحالکنندهای نیست اما اگر این مسیر همچنان ادامه پیدا کند و شرایط بازار، حفظ شود، بر خلاف نظر بسیاری، چشم انداز روشنی را در بازار مسکن به وجود میآورد.
یک رسم بسیار خوب در حوزه اقتصاد در تمام دنیا وجود دارد که حوزه الزامات زندگی شهروندان از سفتهبازی دور میماند. نگاهی به قواعد سختگیرانه مالکیت در کشورهای اروپایی مانند انگلیس و تدابیر مالیاتی آنها برای خانههای خالی، نشان میدهد در کشورهای توسعه یافته قوانین به گونهای است که بتواند حداکثر میزان بازدارندگی از ورود دلالان به حوزههای کالاهای الزامی و ضروری زندگی شهروندان جلوگیری به عمل آید. یعنی دولتها در کشورهای پیشرفته ساز و کاری را تعبیه کردهاند تا دلالان و سفتهبازان نتوانند به بازارهایی مانند بازار مسکن ورود کنند. آنها با اخذ مالیات بالا از خانههای خالی و مالیات بر معاملات مکرر ملک، جذابیت بازار مسکن را از بین بردهاند. این اقدامات به این معناست که بازار مسکن در چنین کشورهایی به بازار مصرفکننده تبدیل شده است و دست دلالان با تدابیر ویژه از این حوزه قطع شده است.
گزارهای که رئیس اتحادیه املاک مشهد اعلام کرده است، در صورت تداوم این نوید را میدهد که بازار مسکن در ایران مشروط به کاهش روز به روز نگاه سرمایهای، به بازار مصرفکننده تبدیل شود و از این مسیر با حذف حباب بازار، مصرفکنندگان بیشتری برای تامین نیاز خود وارد چرخه تامین نیاز خود شوند. حضوری که اگر همراه با اتخاذ تصمیمات درست و اجرای قوانینی مانند مالیات بر خانههای خالی و مالیات بر معاملات مکرر مسکن همراه باشد، بیتردید موجب رونق ساخت و ساز خواهد شد و با رونق بخش ساختمانسازی که آمارها نشان میدهد فقط ۵ میلیون زوج فاقد مسکن در کشور زندگی میکنند، سایر بخشهای اقتصادی نیز به حرکت در خواهد آمد