یادداشت

هزینه‌تراشی خدمات‌نرسان‌ها!

مقام معظم رهبری در خصوص بهبود شرایط کسب‌وکار بخش‌خصوصی صحبت‌های بسیار ارزشمندی را بیان کردند اما باید دید که دولتمردان در مقام اجرا تا چه میزان می‌توانند شرایطی را رقم بزنند که تولید مسکن و فعالیت سایر بنگاه‌های اقتصادی تسهیل شود.

فرشید پورحاجت؛ دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان

بخش مسکن همراستا با اقتصاد کلان کشور با شرایط نامناسب دست‌وپنجه نرم می‌کند. تا زمانی که وضعیت اقتصادی کشور شرایط روشنی نداشته باشد، نمی‌توان به دنبال راهکار خاصی برای برون‌رفت از بحران گشت. امروزه در شرایطی به سر می‌بریم که نه‌تنها اقشار کم‌درآمد بلکه دهک‌های میانی نیز دسترسی راحتی به مسکن ندارند یعنی حتی کسانی که پیشتر قادر بودند وارد این بازار شوند، امروز شرایط این کار را ندارند.

صورت مساله کاملا مشخص است؛ نه حقوق و دستمزد در کشور تکافوی نیازهای اولیه مردم را می‌دهد و نه تسهیلات بانکی مناسبی وجود دارد که بتواند شرایط را برای متقاضیان تهیه مسکن مهیا کند. بررسی‌ها نشان می‌دهند که در تمام کشورهای دنیا بالغ‌بر ۸۰‌ درصد هزینه مسکن در قالب تسهیلات بانکی پرداخت می‌شود. در چنین شرایطی به نظر می‌رسد که اصلاح ساختار تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی در بخش مسکن و به تبعیت از آن اصلاح ساختاری تسهیلات برای خرید مسکن، نیازمند بازاندیشی است.

هفته گذشته شاهد آن بودیم که مقام معظم رهبری در خصوص بهبود شرایط کسب‌وکار بخش‌خصوصی صحبت‌های بسیار ارزشمندی را بیان کردند اما باید دید که دولتمردان در مقام اجرا تا چه میزان می‌توانند شرایطی را رقم بزنند که تولید مسکن و فعالیت سایر بنگاه‌های اقتصادی تسهیل شود.

اکنون نرخ ۴۵‌ میلیون تومان به ازای هر مترمربع برای خرید مسکن، ۵۰‌ درصد قیمت میانگین خانه در تهران است. در این شرایط هزینه دستگاه‌های خدمات‌رسان به بخش مسکن نزدیک به ۵/۳ تا ۴‌ میلیون تومان به ازای یک متر مربع برآورد می‌شود؛ دستگاه‌هایی که به عبارت بهتر خدمات‌نرسان هستند! زمانی که وارد ماهیت این دستگاه‌ها می‌شویم، اساسا به جز اینکه هزینه‌های تولید مسکن را افزایش داده‌ا‌ند، هیچ خدمتی را در جامعه و بخش ساخت‌وساز از آنها نمی‌بینیم.

در شرایط کنونی اگر یک بنگاه تولیدی در بخش مسکن و ساختمان بخواهد فعالیتی را آغاز کند، در همان روز نخست باید ۵/۳‌ میلیون تومان به ازای هر مترمربع به دستگاه‌های مختلف دولتی هزینه پرداخت کند. فارغ از اینکه این اعداد و ارقام درست هستند یا اشتباه، باید فکری عاجل برای این بخش کنیم. تسهیلات بانکی حتی تکافوی تامین یک‌سوم هزینه‌های دستگاه‌های خدمات‌رسان بخش صنعت ساختمان را نیز نمی‌کند، چه برسد به هزینه تولید مسکن!

امروزه در شرایطی قرار گرفته‌ایم که مردم برای تهیه مسکن در شرایط سخت و پیچیده‌ای به سر می‌برند. پس از ۳۰ سال فعالیت در این حوزه، شرایط امروز را سخت‌ترین وضعیت برای تولید و دشوارترین روزها برای متقاضیان تهیه مسکن می‌دانم. این وضعیت ماحصل سیاستگذاری‌هایی است که طی سال‌های گذشته در صنعت ساختمان کشور شکل گرفته است. علاوه بر اینها بخشی از این شرایط به خودتحریمی‌هایی بازمی‌گردد که در صنعت ساختمان کشور شکل گرفته‌اند./جهان صنعت

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا