مسکن

میانگین زمان انتظار خرید مسکن در کشور ۲۷ سال است

سیاست‌ وزارتخانه در حوزه مسکن؛ کاهش زمان انتظار خرید مسکن و روند اجرای واحدهای مسکونی در قالب طرح‌های مختلف، تشریح شد.

به گزارش عصرسازندگان، معاون وزیر راه و شهرسازی با اعلام این‌که زمان انتظار خرید مسکن در کشور ۲۷ سال است، گفت: اگر خانوار همه درآمد را صرف تامین مسکن کند، دوره دسترسی ۹ سال است.

حبیب‌الله طاهرخانی با بیان این‌که نهضت ملی مسکن یک با پروژه بزرگ است،‌ اظهار داشت: ۸۴۰ هزار نفر در این طرح ثبت‌نام کرده‌اند که از این تعداد ۵۰۰ هزار واحد شروع شده بود.

طاهرخانی با بیان این‌که در دولت چهاردهم ساخت ۱۱۰ هزار واحد دیگر آغاز شده است،‌افزود:در مقطع شروع به کار دولت چهاردهم پروانه‌های ساختمانی صادره ۴۹۰ هزار واحد بود که الان حدود ۶۲۰ هزار واحد افزایش یافته است.

وی درباره تعداد واحدهای ساخته نهضت ملی مسکن، اضافه کرد: در شروع دولت چهاردهم ۶۵ هزار در وضعیت نازک‌کاری قرار داشت که الان به حدود ۱۴۰ هزار واحد رسیده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که الگوی دسترسی به مسکن  ۷۵ تا ۱۰۰ مترمربع مد نظر قرار گرفته است، گفت: اگر در طول دوره دسترسی همه درآمد برای تامین مسکن هزینه شود، میانگین دسترسی حدود ۹ سال است، اما طول دوره انتظار برای خانه‌دار شدن سه برابر این عدد یعنی میانگین ۲۷ سال است، چون خانوارها یک سوم درآمد را برای مسکن هزینه می‌کنند.

دوره خانه دار شدن در روستاها ۴ سال است

طاهرخانی گفت: زمان انتظار خرید مسکن در روستاها تقریبا ۴ سال است.

وی ادامه داد: طبق برنامه هفتم توسعه، باید مدت زمان انتظار خانوارها برای دسترسی به مسکن از ۹ سال به ۷.۵ سال کاهش یابد.

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: در حوزه صدور پروانه ساختمانی نیز در ابتدای دولت چهاردهم، ۴۹۰ هزار پروانه صادر شده بود که اکنون این تعداد به ۶۲۰ هزار واحد رسیده است.

طاهرخانی درباره تأمین زمین برای پروژه‌های مسکونی از طریق الحاق اراضی دولتی گفت: از مجموع ۵۹ هزار هکتار زمین الحاق‌شده، ۸ هزار هکتار مربوط به دولت چهاردهم است.

وی با اشاره به ماده ۴۹ قانون برنامه هفتم توسعه، گفت: طبق این برنامه باید ۵ میلیون واحد مسکونی احداث شود. از این تعداد، یک‌ونیم میلیون واحد حمایتی است که اکنون ۸۴۰ هزار واحد آن در دست اجراست و مابقی نیز برنامه‌ریزی خواهد شد.

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: طبق هدف‌گذاری، ۵۰۰ هزار واحد در بافت‌های فرسوده نوسازی می‌شود. همچنین، یک میلیون واحد مسکن روستایی و دو میلیون واحد از طریق سایر روش‌ها تأمین خواهد شد.

وی افزود: از یک میلیون واحد هدف‌گذاری‌شده در حوزه مسکن روستایی، تأمین مالی برای ۲۲۰ هزار واحد انجام شده است.

سوداگری؛ عامل اصلی گرانی زمین

طاهرخانی تصریح کرد: کاهش قیمت زمین صرفاً با عرضه گسترده محقق نمی‌شود، زیرا بازار زمین در ایران دچار سوداگری است. در برخی مناطق، کمبود زمین وجود دارد، اما ریشه اصلی گرانی، ساختار معیوب اقتصاد است.

وی افزود: باید ضمن توسعه سکونتگاه‌ها، جلوی سفته‌بازی و دلالی گرفته شود. لازم است نظام مدیریت بازار زمین سامان یابد و نظارت دقیق‌تری اعمال شود.

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که در داخل محدوده شهرها، با احتکار زمین مواجه هستیم؛ این پدیده در تهران کمتر و در سایر شهرها بیشتر است، اضافه کرد: دولت فراتر از قانون نیست، طبق ماده ۵۰ برنامه هفتم توسعه، باید ۳۳۰ هزار هکتار به محدوده سکونتگاهی کشور افزوده شود. شرط این توسعه، توجه به آمایش سرزمین و مهاجرت معکوس است.

طاهرخانی افزود: وزارت راه و شهرسازی در راستای این ماده قانونی، تأمین زمین را دنبال می‌کند. تاکنون ۲۴ شهرک در حال بررسی در شورای عالی شهرسازی هستند. در کلان‌شهرها، سیاست شهرک‌سازی در حال اجراست و در سواحل مکران نیز مکان‌یابی برای ۲۳ شهر جدید در حال انجام است.

وی با بیان اینکه دولت برای تأمین مسکن اقشار کم‌درآمد دغدغه دارد، گفت: در تأمین زمین از طریق الحاقات، شهرک‌سازی و توسعه درون‌شهری، ملاحظات زیست‌محیطی، منابع آبی و سایر ملاحظات فنی در نظر گرفته می‌شود.

معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی پیشنهاد کرد: برای تحلیل دقیق‌تر، تراکم خالص مسکونی در کلان‌شهرها بررسی شود. چون در آمارهای بین‌المللی، معمولاً برای شهرهای مقایسه‌ای، کل منطقه کلان‌شهری در نظر گرفته می‌شود، اما برای تهران فقط محدوده شهر لحاظ می‌شود که این موضوع باعث نابرابری در مقایسه‌ها می‌شود.

طاهرخانی با اشاره به سه چالش اساسی حوزه مسکن گفت: تأمین مسکن برای اقشار کم‌درآمد، نوسازی بافت‌های فرسوده و مقابله با سفته‌بازی، مهم‌ترین دغدغه‌ها در این حوزه‌اند. هر نوع سیاست‌گذاری نادقیق در این زمینه‌ها، می‌تواند عرضه مسکن به اقشار هدف را با مشکل مواجه کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا