موانع و راهکارهای صادرات محصولات ساختمانی
مدرسه صادرات برای پرورش نیروی انسانی متبحر و تقویت زیرساختهای سازمانها راه اندازی میشود.
به گزارش عصرسازندگان، سروناز شریفی؛ فعال ساختمانی، موانع و راهکارهای صادراتی را بر شمرد و رکود تورمی حاکم بر اقتصاد کشور را مانع توسعه صادرات محصولات غیرنفتی دانست. این در حالی است که به گفته وی، برای توسعه صادرات محصولات غیرنفتی لازم است تا بازارهای صادراتی گسترش پیدا کند.
شریفی، با اشاره به کاهش سهم ایران در تجارت منطقه اظهار داشت: سهم ایران از تجارت جهانی در سطح پایینی قرار گرفته است، به گونه ای که ایران جایگاه تجاری خود را در بازار کشورهای هدف نیز از دست داده است.
نظام فکری حاکم بر قیمتگذاری کالاها تغییر کند
شریفی پس از ذکر موانع و راهکارهای خارجی صادرات کالای ساختمانی گفت: سیاست صادرات کشور ما بر مبنای خام فروشی و فروش مواد اولیه است. یک نظام فکری در تفکر فعالان اقتصادی ایرانی شکل گرفته که تنها مزیت رقابت کالای ایرانی خصوصا در کشورهایGCC را بر ارزان فروشی میدانند.
وی افزود: برخی معتقدند کشور ما دارای منابع فراوانی است پس تولیدات ما خوش قیمت هستند اما غافل از اینکه این نوع تفکر کشورهای هدف را وارد فاز دفاعی کرده است. برای دفاع از قیمت محصول تمام شده ساختمان و همچنین دفاع ازسایر تجار کشورهایی که سهم بازار دارند این نوع تفکر عملا با ممنوعیت صادرات کالا فرقی ندارد. مثلا بحث ممنوعیت سیمان به امارات با تعرفه ۶۷ درصدی که عملا با ممنوعیت صادرات کالا فرقی ندارد.
همچنین، سالهاست که ما در قطر با ممنوعیت واردات فولاد مواجه هستیم که آنهم قابل بررسی است. اینها نمونههایی از سیاستهای دفاعی کشورهای هدف است در برابر ارزان فروشی بیرویه تجار ایرانی.
این معمار ساختمانی به بیان موانع داخلی پرداخت و گفت: سیاستهای دولت، محدودیتهای ترانسفر مالی و … بخشی از سیاستهای دولتی محسوب میشوند. البته همه تصمیم گیریها متعلق به دولت نیست که همه توقعها را از دولت خودمان داشته باشیم.
زیرساختهای سازمانها تقویت شود
شریفی تاکید کرد: شرکتهای ایرانی فرصتهای آموزشی را برای کارمندان خود فراهم کنند. متاسفانه شرکتهای ایرانی حاضردر نمایشگاهها امکان برقراری ارتباط با غرفهها و شرکتهای رقیب خارجی را ندارند، در حالی که نیروی انسانی ماهر و متخصص رکن بیزینس و تسلط به زبان بینالمللی رکن اول برقراری ارتباطات است.
وی ادامه داد: باید قوانین صادراتی، نحوه مکاتبات رسمی بازرگانی نیروها تقویت شوند. راه اندازی مدرسه صادرات برای پرورش نیروی انسانی متبحر و تقویت زیرساختهای سازمانها در اشل رسمی نویدی است که شنیده میشود وامیدواریم محقق شود.
شریفی نحوه طراحی و بسته بندی، نبود کدبندی کالاها، استاندارد نامعتبر و ضعف تحقیقات در حوزه بینالملل را بسیار مهم دانست و تصریح کرد: حتی شرکتهای قوی ایرانی با ضعف بسته بندی کالا مواجه هستند و در این زمینه حرفی برای گفتن ندارند.
وی افزود: درواقع از زمانی که درهای کشور برای ورود شرکتهای خارجی بسته شد این اتفاقات رخ داد؛ شرکتهای ساختمانی و صنایع وابسته ایرانی رقابت را فراموش کرده اند و راه صنایع خودروسازی ایرانی را پیش گرفته اند. تولیدکنندهها همیشه باید برای رقابت دردنیای بینالملل از خدمات خوب، طرح و بسته بندیهای تخصصی استفاده کنند.
دوستانی که تمایل به فعالیت در صنعت ساختمان دارند بخصوص مصالحی مانند سنگ، سرامیک، شیشه و محصوات نهایی و فینیشینگ مراقب باشند این کالاها حتما کدبندی داشته باشند تا امکان سفارش مجدد وجود داشته باشد. شاید سالها بعد نیاز به آن متریالها وجود داشته باشند. بحث کدبندی کالاها جدی است.
شریفی در ادامه، استانداردها را معتبر ندانست و گفت: متاسفانه استانداردهای معتبر بین المللی توسط شرکتهای واسطه با حداقلهای مستندسازی شده فروخته میشوند. من در ایران شرکتی که استانداردهای حقیقی ارائه کند ندیدم. کاتالوگها با ۵۰ سرتیفیکیت معرفی میشوند اما محصول انتخاب شده هیچ ارتباطی به این سرتیفیکیتها ندارد.
به گفته وی، ضعف تحقیقات در حوزه بینالمللی بسیار مشهود است. صادرکنندگان و تولیدکنندگان ایرانی مخصوصا در محصولات نهایی تصورشان این است که بدلیل پایین بودن ارزش پول ملی ما در برابر دلار محصولشان به صرفه است.