جزئیات اولین جلسه تشکلهای حرفهای و وزارت راه و شهرسازی؛ رفع معضل مسکن از مسیر توسعهگری میگذرد (۳)
رئیس انجمن صنعت ساختمان سخنانش را در جمع تشکلهای حرفهای بخش مسکن و ساختمان کشور با حضور وزیر متفاوتتر از بقیه فعالین ساختمانی حاضر در جلسه شروع کرد و به ارائه راهکارهای حل معضل مسکن از طریق توسعهگران پرداخت.

به گزارش عصرسازندگان، به عقیده رئیس انجمن صنعت ساختمان میتوان از طرق روانسازی سرمایهگذاری، شناخت توسعهگر و اصلاح برخی قوانین، در راستای رفع معضل مسکن اقدام کرد.
پژمان جوزی، رشد اقتصاد را به رشد صنعت ساختمان گره زد و گفت: صنعت ساختمان با ۱۵۰ شغل پیشین و پسین؛ بیشترین سهم اشتغال را دارد و وضعیت بدخیم فعلی آن هم چندان به تحریم ربط ندارد.
جوزی با تاکید بر ۳ راه ریشهای و درمانی معضل مسکن، اظهار داشت: معضل مسکن از طریق ۳ راه ریشهای؛ روانسازی سرمایهگذاری، شناخت توسعهگر و اصلاح برخی قوانین قابل رفع است.
دولت رگولاتور باشد
رئیس انجمن صنعت ساختمان به شروط روانسازی سرمایهگذاری اشاره کرد و گفت: میتوان سرمایهگذاری در کشور را با چند روش تسهیلگری دولت با تدوین مشوقهای سرمایهگذاری، عدم رقابت بخش دولتی و بخش خصوصی، تسهیل در شروع پروژهها و صدور مجوزهای ساخت و ساز؛ روانسازی کرد.
جوزی با اشاره به تفاوت دولت و بخش خصوصی، تصریح کرد: بخش دولتی در صنعت ساختمان توان بالایی دارد و با وجود اینکه از تجهیزات و امکانات مناسبی بهره میبرد ولی تفکر و درک سود و زیان را ندارد و به محض اینکه پروژهای به سود میرسد یا مدیر عوض میشود یا صندلی آن تغییر میکند. در حالی که بخش خصوصی صبح کار میکند و شب محاسبه انجام میدهد اگر کاری که انجام داده سود ده بود ادامه میدهد و اگر زیان ده بود یا ورشکسته میشود و یا با تغییر روش سعی میکند سودآوری مجموعهاش را افزایش دهد.
تا مسائل ریشهای حل نشود و اصلاحات انجام نشود، در بر همین پاشنه میچرخد.
معضل مسکن توسط توسعهگران حل میشود
رئیس انجمن صنعت ساختمان معتقد است که از زمان پیروزی انقلاب تاکنون با توسعهگران خداحافظی شده است و به نوعی ریشه توسعهگری زده شده است در حالی که شرکتهایی که بهترین ساختمانها و شهرک غرب و اکباتان را ساختند همان توسعهگران هستند.
جوزی اضافه کرد: ما راه را اشتباه رفتهایم؛ مسیر توسعهگران را قیچی کردیم و این مسیر اشتباه را تا امروز ادامه دادهایم.
این فعال بخش ساختمان گپ بزرگ صنعت ساختمان را درحذف توسعهگر و جایگزین آن با پیمانکار عنوان کرد و ادامه داد: هیچ جای دنیا دولت با پیمانکاران مذاکره نمیکند. راه درست توسعهگری در دنیا پیمانکاری نیست. باید دست به دست هم دهیم تا توسعهگری را بنا کنیم. ساختمانهای بعد از جنگ جهانی دوم در اروپا توسط توسعهگران ساخته شد که اگر آن روز دولتشان با پیمانکاران نشست میگذاشت نتیجهاش میشد دولت امروز ایران. دولت باید رگولاتور باشد و کار بخشخصوصی را انجام ندهد.
وی افزود: مشکل مسکن در ایران با حضور توسعهگران رفع میشود، توسعهگر تعریف جهانی دارد. امارات متحده عربی توسط شرکتهای توسعهگر مانند اعمار، داماک و … ساخته و توسعه یافته شده است. کل کشور آمریکا را ۲۵۰ سال پیش توسعهگران ساختند. ما با هزاران توسعهگر یا Developer و Master Developer کاری نداریم ما در مورد قانون توسعهگری صحبت میکنیم و خواهشمندم همه ارکان دولت به این قضیه ورود کنند تا معضل مسکن حل شود.
برای رشد و سرمایهگذاری، قوانین اصلاح شوند
رئیس انجمن صنعت ساختمان بحث اصلاح قوانین را پیش کشید و تاکید کرد: قوانین نظام مهندسی، پیش فروش و قانون جهش تولید مسکن در راستای توسعه بخش مسکن و ساختمان باید اصلاح شوند. انجمن صنعت ساختمان از طریق کمیسیون عمران مجلس در مسیر اصلاح قوانین نظام مهنسی گام برداشته است که امیدواریم از این طریق سرعت رشد صنعت ساختمان افزایش یابد.
جوزی که سخناناش از جنس رشد و سرمایهگذاری بود، اظهار داشت: در کشور امارات تمام منابع یک برج صد طبقه طی ۳ ساعت مشخص میشود. پولها در اقتصاد دولتی-مردمی در صندوقی که دولت بر آن نظارت دارد ذخیره میشود و از یک سو مردم با طیب خاطر از توسعهگران پیش خرید میکنند و از سوی دیگر توسعهگران میتوانند صدها پروژه را اجرا کنند.
این فعال بخش ساختمان در انتها به اصلاح قوانین اشاره کرد و گفت: اصلاح قانون جهش تولید مسکن فعل دارد، مفعول دارد اما فاعل ندارد؛ که اگر فاعل آن دولت است به اقتصاد دولتی ورود نمیکنم، چون قانون جهش تولید مسکن را تولیدکننده باید اجرا کند. ما همه جا درباره تولید مسکن صحبت میکنیم در صورتی که سازنده را تولیدکننده نمیدانیم.
تا مسائل ریشهای حل نشود و اصلاحات انجام نشود، در بر همین پاشنه میچرخد.