ترکیه گوی رقابت را از ایران ربود
با افزایش محدودیتهای صادراتی فرش ایرانی، ترکیه توانسته است با استفاده ازاین فرصت، سهم خود را در بازارهای جهانی به طور قابل توجهی افزایش دهد.
به گزارش عصرسازندگان، احیای جایگاه فرش ایران در بازارهای جهانی در انتظار احیای مرکز ملی فرش و صنایعدستی زیر نظر ریاست جمهوری است.
ترکیه بازار صادرات فرش ایرانی را قبضه کرد
تا فعالان حوزه فرش مشغول احیای جایگاه مرکز ملی فرش و صنایعدستی هستند؛ ترکیه صنعت فرش ایران را بلعیده است.
چند روزی از تشکیل نشست هماندیشی تشکلها با تشریح جایگاه فرش دستباف در چارت جدید وزارت صمت نمیگذرد که خبرموفقیت صادرات فرش ترکیه از سوی انجمن صادرکنندگان جنوب شرقی آناتولی (GAİB) متنشر میشود.
بر اساس گزارشGAİB، تولیدکنندگان فرش در ترکیه طی ۹ ماه نخست سال جاری، موفق به صادرات ۴۲۹ میلیون و ۵۶۶ هزار مترمربع فرش به ۱۸۱ کشور و منطقه آزاد شدند. در همین مدت، درآمد حاصل از صادرات فرش ترکیه به ۲ میلیارد و ۸۶ میلیون و ۱۸۲ هزار دلار رسیده است.
هر چند فرش ایرانی به دلیل ظرافت و کیفیت بالای خود همواره به عنوان نفیسترین و معتبرترین فرش در جهان شناخته میشود، اما محدودیتها و غیبت فرشهای ایرانی در بازارهای بینالمللی، فرصت را برای رقبای منطقهای از جمله ترکیه فراهم کرده است.
در نتیجه، ترکیه موفق شده است با استفاده از این خلأ، بخش بزرگی از تقاضای بازارهای جهانی را تأمین کند. در حال حاضر بیشترین صادرات فرش ترکیه به کشورهایی مانند آمریکا، عربستان سعودی، عراق و انگلیس انجام میشود که پیشتر بخش قابل توجهی از نیاز خود را از فرشهای ایرانی تأمین میکردند.
طی سالهای اخیر شاهد عرضه فرش دستباف ایرانی با تغییر برند و به نام دیگر کشورها در بازارهای جهانی بودهایم؛ روندی که موجب شد تا علاوه بر از دست دادن بازارهای صادراتی شاهد خدشهدار شدن نام فرش ایرانی نیز باشیم.
صادرات فرش دستباف ایران بهدلیل برنامهریزی نکردن و سیاستگذاری نامتناسب رو به افول بوده و امروز شاهد تلاش رقبای خارجی از جمله ترکیه، چین، پاکستان، هند، نپال و حتی کشور مصر برای به دست آوردن جایگاه فرش دستباف ایران در بازارهای بینالمللی هستیم.
سازمان ملی فرش و صنایعدستی تشکیل شود
احد عظیمزاده؛ رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران در نشست اخیر هماندیشی تشکلها که در خصوص جایگاه فرش دستباف و احیای مرکز ملی فرش برگزار شد، اظهار داشت: فرش برای مسئولین یک موضوع تمام شده است و هر طور دوست دارند، درباره این حوزه تصمیم میگیرند.
وی با انتقاد از عدم تخصص رئیس مرکز ملی فرش، تاکید کرد: رئیس مرکز ملی فرش باید از خانواده فرش باشد.
عظیمزاده با انتقاد از غرفهفروشی و گرانفروشی در نمایشگاه، از افزایش اجارهها بهشدت انتقاد کرد و خواستار واکنش قاطع از جامعه فرش دستبافت در این رابطه شد.
علانور توکلی؛ رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش ایران، تصریح کرد: رسماً در سالهای اخیر فرش را پس میزنند، روسای مرکز ملی فرش کاملاً بیتفاوت بوده و متخصص فرش نبودند.
وی افزود: حوزه فرش با قوانین دستوپاگیری مانند پیمانسپاری ارزی، تأمین اجتماعی و مسائل ارزی، روز بهروز عقبتر میرود.
ابوالفضل رجبیان؛ رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش قم نیز یادآور شد: مرکز ملی فرش قدرت گذشته خود را از دست داده است. سابق بر این یک دوم صادرات متعلق به فرش بود اما الان این بخش رها شده است و به آن اهمیت نمیدهند.
وی افزود: فرش ایران باید به جایگاه اصلی خود برگردد.