املاک

اسناد دفترچه‌ای قدیمی اعتبار قانونی ندارند

هدف از اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول تنظیم قرارداد و معاملات سالم برای طرفین معامله است.

به گزارش عصرسازندگان، نشست کارگروه فناوری سازمان ثبت در راستای اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول با حضور روسای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه برگزار شد.

حسن بابایی؛ رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این نشست با تاکید بر اینکه اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول نیازمند سامانه‌ها و زیرساخت‌های لازم است، گفت: هدف از اجرای این قانون تنظیم قرارداد و معاملات سالم برای طرفین معامله است.

بابایی افزود: اسناد عادی تنظیمی در مشاوران املاک فاقد وجاهت قانونی بوده و مطابق ماده ۳ مشاوران املاک و بنگاه‌های معاملات ملکی پس از مذاکره مقدماتی طرفین معامله نسبت به درج پیش نویس قرارداد در سامانه ثبت الکترونیک اسناد اقدام و پیش‌نویس مذکور را جهت تنظیم سند رسمی به دفاتر اسناد رسمی منعکس می‌کنند.

کاظمی‌فرد؛ رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه نیز با بیان اینکه در ابتدای اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول باید از سردرگمی دفاتر اسناد رسمی و مشاوران املاک پیشگیری شود، گفت: فراهم سازی بستر مناسب و آیین‌نامه‌ها یکی از ملزومات حسن اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول است.

کشاورز؛ معاون املاک و کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به تنظیم قراردادهای قبل از لازم‌الاجرا شدن قانون، گفت: در این حالت دو سامانه مستندات ادعا با قید مختصات جغرافیایی و سامانه رسیدگی به اسناد عادی موضوعی جدی است که باید زیر ساخت آن فراهم شود. در سامانه جامع املاک سازمان ثبت تعامل با تمام ارگان‌ها نیز باید پیش بینی شود.

در ادامه سعادتیان؛ معاون اسناد سازمان ثبت با اشاره به لازم‌الاجرا شدن قانون، به اقداماتی که بعد از ابلاغ قانون در سازمان ثبت انجام شده است، اشاره کرد و گفت: حسن اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول باید در حداقل زمان ممکن و با دقت صورت گیرد و اجرای تبصره ۴ ماده ۱ مستلزم اجرای مواد ۲ و ۳ این قانون است.

همچنین در ادامه نشست هاشمی؛ معاون توسعه فناوری و خدمات الکترونیک ثبتی سازمان ثبت نیز گفت: جلسات و نشست‌های متعدد هماهنگی اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول در سازمان ثبت و نیز به ریاست معاون قوه قضاییه برگزار شده است که تلاش بر این است که از ظرفیت دستگاه‌های مرتبط استفاده حداکثری داشته باشیم.

هاشمی افزود: کارگروه فناوری اطلاعات ذیل شورای راهبری قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول جهت ارزیابی فرآیند اجرای قانون و مرتفع نمودن چالش‌های معاملات اموال غیرمنقول نیز برگزار شده است.

معاون توسعه فناوری و خدمات الکترونیک ثبتی سازمان ثبت با اشاره به وجود یکصد و ۸۵ هزار مشاور املاک در کشور، عنوان کرد: ساماندهی و مدیریت بنگاه‌ها در اتصال به سامانه‌های سازمان ثبت برای امکان تنظیم قرارداد بحث جدی است که باید زیرساخت‌های آن فراهم شود.

وی گفت: برخی سامانه‌ها از جهت زیرساخت و فرآیند فنی آماده شده‌اند و برخی نیز در حال طراحی یا ارتقا هستند و به محض آنکه آیین‌نامه‌های قانون تصویب و ابلاغ، شود این سامانه‌ها عملیاتی می‌شوند.

هیچ خدمات ثبتی به اسناد دفترچه‌ای تعلق نمی‌گیرد

محمد افخمی؛ رئیس اداره ثبت اسناد و املاک تهران درباره وظایف اداره ثبت اسناد و املاک گفت: از جمله وظایف اداره ثبت اسناد کشور فقط تنها صدور اسناد نیست بلکه اجرای اسناد رسمی، نقل و انتقال دفاتر، ثبت مالکیت‌های مادی و معنوی نیز از جمله فعالیت‌های این مجموعه است.

افخمی با با بیان اینکه اسناد دفترچه‌ای قدیمی دیگر اعتباری ندارند، ادامه داد: فراخوان داده شده که هر کس سند مالکیت دفترچه‌ای دارد، به اداره ثبت مراجعه کند تا آن را تبدیل به سند تک‌برگ کنیم. از این رو افراد می‌توانند با مراجعه و مشخص کردن وضعیت ملک خود روند اخذ سند تک‌برگ را انجام دهند، در سال ۱۴۰۳، اداره ثبت اسناد و املاک قصد دارد تمام حدنگاری‌های استان تهران را انجام دهد از همین رو اداره ثبت سال پرکاری خواهد داشت.

رئیس اداره ثبت اسناد و املاک تهران افزود: سالانه بیش از یک میلیون سند تک برگ حدنگاری شده در استان تهران صادر که صدور آنها همان روز انجام می‌شود، همچنین در سال‌های آینده با الکترونیکی شدن سند مالکیت، هیچ سند کاغذی نخواهیم داشت و شهروندان نیز نیازی به مراجعه حضوری ندارند، اما در حال حاضر هدف اداره ثبت اسناد و املاک این است که تمام اطلاعات مالکیت افراد در سامانه ثبت شود و بر اساس همان اطلاعات، سند مالکیت مردم صادر شود.

رئیس اداره ثبت اسناد و املاک تهران در پایان با اشاره به بی‌اعتبار بودن سند مالکیت دفترچه‌ای گفـت: از این پس دفترچه مالکیت بر طبق قانون اعتبار ندارد و هیچ خدمات ثبتی به آن تعلق نمی‌گیرد مگر اینکه سند حدنگاری شده باشد، بنابراین لازم است در تهران که بیشترین سند دفترچه‌ای وجود دارد، مردم اقدام لازم برای تبدیل سند به تک برگ را انجام دهند.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button