مسکن

سیاست مسکن در دوره پزشکیان؛ یا همه یا هیچ

حمیدرضا عظیمی

به گزارش عصرسازندگان، قانون اساسی فصلی دارد به نام حقوق ملت. این فصل بخشی از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که در آن، به آنچه مردم و شهروندان جامعه ایرانی می‌توانند داشته باشند و انجام دهند، پرداخته است. در میانه این توجهات که از حوزه‌های عقیدتی و قضایی گرفته تا حوزه سلامت و … را فرا گرفته و به ‌طور ویژه بر موضوع مسکن تاکید شده است.

در اصل ۳۱ قانون اساسی آمده: «داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند، به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند». علاوه بر آن در فصل نخست قانون اساسی که مربوط به اصول کلی است نیز بر موضوع مسکن، تاکید شده است.

در اصل سوم قانون اساسی که وظایف دولت را گوشزد می‌کند، در بند ۱۲ به موضوع مسکن پرداخته شده و از وظایف دولت جمهوری اسلامی: «پی‌ریزی اقتصادی صحیح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامی جهت ایجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینه‌های تغذیه، مسکن، کار، بهداشت و تعمیم بیمه». را بر شمرده است. مجموع این موضوعات اساسی که در قانون هم به وضوح آمده، بر این موضوع تاکید دارد که سیاست‌گذاری‌های حوزه مسکن، برای دستیابی عموم مردم به آن از الزامات برنامه‌های کلان باید باشد.

موضوع مسکن و توجه نداشتن به آن در روزهای تبلیغات دور دوم انتخابات ریاست جمهوری، بیش از دیگر مواقع خود را نشان داد. به ویژه در آن زمان که گروهی بین مردم، این وحشت را دامن می‌زدند که اگر مسعود پزشکیان به ریاست جمهوری ایران برسد، توجهی به موضع مسکن نخواهد داشت. داستان هم از آنجا آغاز شد که در خلال مناظرات دور اول در بحث اقتصاد؛ اشاره مستقیم به سیاست‌های عباس آخوندی بود که گفته می‌شد از افتخاراتش در دوره وزارت این بوده که طرح مسکن مهر را متوقف کرده و به قول خودش افتخار می‌کند که آجر روی آجر در این طرح نگذاشته است.

اینها هر چند در زمان وزارت عباس آخوندی نیز تیتر برخی از رسانه‌ها شده بود و او آن روز به این مطالب، اعتراض نکرد اما درست در روزی که آخوندی برای ثبت نام در رقابت انتخابات ریاست جمهوری به وزارت کشور رفت و با سوال خبرنگاران مواجه شد، این مطلب را تکذیب کرد و با تاکید بر این موضوع که «اشتباه به عرضتان رسانده‌اند» گفت: من یک میلیون واحد مسکونی در دوران وزارتم ساخته‌ام!

این بگومگوها در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری نیز ادامه داشت اما مسعود پزشکیان که امروز رئیس‌جمهوری منتخب مردم ایران است، آن روز در مناظره نخست دور دوم بر این موضوع تاکید کرد که: اگر یک نفر به مسکن مهر اعتقاد ندارد ولو اینکه در ستاد من باشد، به من چه ربطی دارد؟ پزشکیان با ذکر این جمله و تاکید بر آن، نشان داد در زمینه مسکن نیز برنامه‌‎های دارد و این امکان موجود است که دولت چهاردهم نیز طرح نهضت ملی مسکن را هر چند با تغییراتی، ادامه دهد.

منتقدان رئیس‌جمهوری منتخب دولت آینده او را به اخذ سیاست‌های لیبرالی متهم می‌کنند اما پزشکیان در چند اظهار نظر به ویژه در زمینه آموزش و سلامت نشان داده است آن‌طور که منتقدان او می‌گویند، خیلی هم به سیاست‌های اقتصاد بازار اعتقاد ندارد. حالا در شرایط فطرت دولت قرار داریم؛ در شرایطی که رئیس دولت سیزدهم بر سر کار نیست و هنوز رئیس دولت چهاردهم نیز از منظر قانونی مسئولیتی رسمی ندارد. با این حال گُمانه‌ها درباره سیاست‌های دولت چهاردهم ادامه دارد اما بعید است کسی بتواند به صورت صفر تا صدی، از روی گفته‌های دوران تبلیغات انتخاباتی، نوع مواجهه دولت چهاردهم با موضوع بسیار مهم مسکن را با قطعیت بیان کند.

مسعود پزشکیان نشان داده و تاکید کرده است در دو موضوع سلامت و آموزش، به دخالت دولت در امور اعتقاد دارد و مردی نیست که بخواهد این دو حوزه را به بازار آزاد بسپارد بنابراین این امکان وجود دارد که در موضوع مسکن هم او، دخالت دولت در بازار را بپذیرد. اما هنوز هیچ چیز مشخص نیست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا