سازندگی از سرپناهسازی تا استانداردسازی
یک پژوهشگرو فناور صنعت ساختمان: انجمن صنفی تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان؛ اتاق فکر با کمیسیون عمران مجلس و سازمان توسعه و تجهیز مدارس تشکیل دهد و برای صنعتی سازی مکانهای آموزشی و درمانی با بهرهگیری از مهندسان پیشرو صنعتیساز اعلام آمادگی کند.

به گزارش عصرسازندگان، سازمان نوسازی و توسعه تجهیز مدارس کشور، صنعتی سازی و تولید سازههای فناورانه ایرانی با شناسنامه و ضمانت ۴۰۰ ساله را پیگیری کند.
در این رابطه مهندس یعقوب ظروفچیان؛ پژوهشگر و فناور صنعت ساختمان با اشاره به برخی ساخت و سازهای بیکیفیت و غیر ایمن به عصرسازندگان گفت: از سال ۱۳۴۲ تاکنون در زلزلههای مهیبی که اتفاق افتاد، یک مدرسه هم سالم نماند. مدارس در زلزله بم صد در صد ویران شدند و کلاس درس بعد از زلزله سر پل ذهاب، خوی و هریس در کانکس برگزار میشود. خوشبختانه این زلزلهها یا شبهنگام رخ داده یا روز تعطیل، وگرنه حدود ۳۰ هزار دانش آموز و سرمایه ملی از دست میرفت.
راهکار ساخت مدارس ماندگار
ظروفچیان افزود: سازه فناورانه و ایمن با گارانتی ۴۰۰ ساله تنها راه ساخت مدارس ماندگار در ایران است. طراح و مجری یک ساختمان باید علم ساخت و ساز فناوری داشته باشد، بناکارهای ساده که توان اجرای فقط چهاردیواری با در و پنجره دارند، سازههای هولناکی تحویل میدهند که متاسفانه در متروپل و برخی مدارس بلوچستان و… دیده ایم چه فاجعهای به بار آوردند.
وی پیشنهاد کرد: برای افزایش مسئولیت کیفیت ساخت و ساز، نمایش قدرت بهره وری و ایمنی سازه؛ نام طراح، مجری، تولیدکننده و تامین کنندههای مصالح ساختمانی، از تاریخ شروع و اتمام پروژه روی لوحی دائمی نوشته و در سردر سازهها به خصوص مدارس و درمانگاهها نصب شود تا درصورت وقوع هر رخدادی مسئول مستقیم آن مشخص باشد.
این پژوهشگرو مخترع صنعت ساختمان تاکید کرد: حرکت بهسوی صنعتی سازی، نیاز به یک راهبرد جامع و گسترده، تدبیرهای مناسب و پیشرفت همزمان با صنعت ساختمان دارد. در صنعتی سازی تقلب جایی ندارد.
ظروفچیان توضیح داد: وقتی سازههای پیچ و مهره ای با قاب خمشی در دو جهت با سیستم باربر لرزهای، با ورقهای میانگذر و تیر و پل ۳۰ چنل و دیوارهای فوق سبک با عملکرد ۱۰۰ درصد ارتجاعی و عملکرد غیر میانقالب ساخته شوند در مقابل زلزله بیش از ۹ ریشتر به مدت ۱۲۰ ثانیه نیز مقاوم خواهد بود.
در حال سرپناهسازی هستیم نه استانداردسازی
این مخترع صنعتیساز، اظهار داشت: سرپناه سازی یعنی تجاریسازی و استانداردسازی یعنی مصرفیسازی که دولت هنوز تفاوت این دو را نمیداند. مدیران ما شرف دارند اما مدیریت فناورانه ندارند؛ باید مدیر لایق سرکار باشد؛ شهرداری و شورای شهر باید متحول شوند. ذهن دولت باید متمرکز بر ایران آباد باشد؛ آینده نگر و عمیق باشد. متاسفانه در ایران به جای اسب دونده (مدیرلایق) که خط پایان را میشناسد، خر لنگ را راهی میدان میکنند.
ظروفچیان که از میزان افزایش تورم و رشد بیضابطه تغییر قیمت ساخت که مستقیما بر کیفیت ساخت و سازها تاثیرگذار است، گله کرد و افزود: از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۵، ۳ هزار واحد برای تعاونی مسکنها مترمربعی ۲ هزار تومان کلید تحویل ساختم، سال ۱۳۸۶ کلید تحویل مترمربعی ۳۰۰ هزار تومان، و امروز میگویند مترمربعی ۲۰ میلیون تومان! چگونه و چرا این رقم رشد کرده که هیچکس نمیتواند جلوی رشد افسارگسیخته آن را بگیرد؟
وی در انتها از مزیت صنعتی سازی به وزن سبُکِ سازهها اشاره کرد و گفت: ما میتوانیم صنعتی سازی ایرانی را در دنیا مطرح کنیم، سبکترین دیوار دنیا با نام SLPZ (سوپر لایت پنل ظروفچیان)- دیوار فوق سبک – به وزن ۶ کیلوگرم که ۲۰ درصد وزن سازه فولادی را کاهش میدهد، از تولیدات صنعتی و ثبت شده من است. این در حالی است که اگر وزن هر مترمربع سازه سنتی ۱۰۵۰ تا ۱۰۸۰ کیلوگرم باشد، وزن هر مترمربع سازه در سبکسازی صنعتی به ۴۸۰ کیلوگرم میرسد. ضمن اینکه بلوکهای سقفی پلی استایرن کنسرز(.F) در سال ۱۳۷۹ ثبت اختراع اینجانب شد و بیش از ۶۰ هزار فرصت شغلی و احداث کارخانههای جدید را به جامعه مهندسین ساخت و ساز تحویل دادم که دنیا نیز میتواند از آن بهره ببرد.